top of page

זכוכית מגדלת

מבט חטוף למדעי החיים

ספיגה ומטבוליזם של אלכוהול -חלק א

ד"ר ספי זרגריאן

ד"ר ספי זרגריאן: ספיגה ומטבוליזם של אלכוהול - חלק א
הרצאות שש הממלכות: ספיגה ומטבוליזם של אלכוהול

אנשים יכולים לטעון שהם "מתפכחים" מהר אחרי צריכת אלכוהול, אבל הפיזיולוגיה שלהם אומרת אחרת. פירוק האלכוהול היא תגובה כימית צפויה ובאופן כללי כולם מפרקים אלכוהול (כמעט) באותו הזמן.

המטבוליזם (פירוק) של אלכוהול בגוף נעשה בקצב של 0.016% לשעה בכבד. זה לא משנה באיזה גובה אתם או איזה סוג משקה אלכוהולי שתיתם, ברגע שריכוז האלכוהול בדם מגיע לרמה מסוימת, הגוף צריך זמן לפרק את האלכוהול ולסלק אותו מהמערכת.

הדרך העיקרית באמצעותה הגוף מפרק אלכוהול הינה באמצעות האנזים ADH - alcohol dehydrogenase. אנזים זה קושר מולקולות אתנול (האלכוהול בשתייה שלנו) ומפרק אותן. עבודת האנזים הזה מתבצעת בקצב קבוע, לא משנה כמה מולקולות מחכות לו.

אפשר לתאר את האנזים הזה כמנהרה עם נתיב אחד. לא משנה כמה מכוניות (מולקולות אתנול) מחכות להיכנס למנהרה, רק רכב אחד יוכל להיכנס בכל פעם. כך, ככל שאנו שותים, יותר מולקולות אתנול מחכות להיכנס לאנזים.

אז כמה זמן ייקח לנו להיפטר ממנת אלכוהול?

חצי הכוס המלאה בנושא היא המטבוליזם המדויק שמאפשר לנו די בקלות לקבוע כמה זמן ייקח לנו לפרק את כל האלכוהול בדמינו. למשל: אם בדמינו 0.16% אלכוהול, וגופינו מפרקים 0.016% בכל שעה, הרי שייקח לנו 10 שעות לפרק את כל הכמות הזו ולהגיע ל- 0% אלכוהול בדם.

לצערנו אין דרך מעשית להוריד מהר את אחוזי האלכוהול בדם. ברגע שהאלכוהול בדם הגיע לערך מסוים, כל שאפשר לעשות הוא לחכות שהכבד יעשה את עבודתו.

אנשים ניסו אינספור דרכים לזרז את תהליך ההתפכחות, אך אף דרך לא באמת עובדת. אתם יכולים לנסות לשתות קפה, שיכול לגרום לכם הרגשת ערנות ודריכות, אבל זה לא ישנה את מהירות פעילות האנזימים המפרקים את האלכוהול בדם. אתם יכולים לאכול מזון שומני, לשתות הרבה מים וכן להתאמן, אבל שום דבר מאלה לא ישנה את קצב פירוק האלכוהול ע"י האנזימים.

יש דרך אחת להגביר את מהירות המטבוליזם של אלכוהול. אנשים שאוכלים לפני שהם שותים משקאות אלכוהוליים, מפרקים את האלכוהול מעט מהר יותר מאנשים השותים על קיבה ריקה. במילים אחרות, המטבוליזם של אלכוהול טיפה מהיר יותר "על קיבה מלאה" מאשר "על קיבה ריקה". מדענים מאמינים שהסיבה לכך היא מאחר ויש הגברה של זרימת דם לכבד ובכך יש גם הגברה של פעילות אנזימי הכבד.

bottom of page