מספר גבוה של ביוץ חודשי במהלך החיים: יש קשר בין מספר גבוה של ביוץ חודשי במהלך חיי האישה לסיכון התפתחות סרטן השחלות. ארבעה פקטורים משפיעים על קשר זה:
1. ככל שמספר ההריונות בחיי האישה גבוה יותר, כך הסיכון להתפתחות סרטן השחלות יורד.
2. לנשים שמעולם לא לקחו כדורים למניעת הריון, סיכון גבוה יותר להתפתחות סרטן השחלות.
3. לנשים שהתחילו לקבל מחזור בגיל מוקדם יותר, סיכון גבוה יותר להתפתחות סרטן השחלות.
4. לנשים ש"גיל הבלות" שלהן חל מאוחר יותר מהממוצע, סיכון גבוה יותר.
טיפולי פוריות או אי-פוריות: נמצא קשר בין טיפולים באי-פוריות לבין סיכון גבוה לסרטן השחלות. עדיין לא ידוע האם הסיכון הוא בגלל הטיפולים עצמם, אי-הפוריות, או שניהם יחד.
סרטן השד: לנשים שאובחנו עם סרטן השד סיכוי גבוה יותר לפתח סרטן השחלות.
תרפיה הורמונלית: Hormone Replacement Therapy מגביר במקצת את הסיכון לפתח סרטן בשחלות. מומחים אומרים שככל שה- HRT מתמשך, כך עולה הסיכון לסרטן השחלות. רמות הסיכון חוזרות לנורמליות ברגע שהטיפול נפסק.
השמנה: השמנה או משקל יתר מגבירים את הסיכון לפתח סוגים רבים של סרטן.
דלקת הרחם (אנדומטריוזיס): לנשים המפתחות אנדומטריוזיס יש סיכון גבוה בכ- 30% מהרגיל לפתח סרטן שחלות.
אבחון סרטן השחלות
רופא יבצע בדיקה ואגינאלית ויבדוק האם ישנה אי-תקינות כלשהי הנראית לעין, ברחם ובשחלות. בנוסף, ייבדקו ההיסטוריה הרפואית של המטופלת וההיסטוריה הרפואית של משפחתה.
לאחר אבחון סרטן השחלות, הרופא ירצה לבדוק את השלב בו נמצא הסרטן ואת דירוגו. "השלב" בו נמצא הסרטן מתייחס לרמת ההתפשטות של הסרטן, בעוד ש"דירוגו" מתייחס לאיך תאי הסרטן נראים במיקרוסקופ: האם הם זהים לתאים רגילים או שהם נראים ממאירים.
ע"י זיהוי השלב והדירוג של הסרטן, הרופא יוכל להמליץ על הטיפול הטוב ביותר. עם זאת, זיהוי השלב ודירוג סרטן השחלות אינו יכול לחזות כיצד הסרטן יתפתח. רשימת הבדיקות הבאות הן אלה המובילות לדיאגנוזה של סרטן השחלות:
* בדיקת דם.
* אולטרא-סאונד.
* לאפארוסקופ - צינורית דקה עם מצלמה בסופה, מוכנסת למטופלת דרך חתך קטן בבטן התחתונה.
* קולונוסקופי - אם למטופלת דימום מפי הטבעת או סובלת מעצירות, הרופא יכול להמליץ על קולונוסקופיה בכדי לבדוק את המעי הגס. לא תמיד משתמשים בבדיקה זו.
* שאיבת נוזלים מחלל הבטן - נעשה אם הבטן של המטופלת נפוחה. הצטברות נוזלים בחלל הבטן עשויה להצביע על התפשטות סרטן השחלות.
* טומוגרפיה ממוחשבת (CT).
* הדמיית תהודה מגנטית (MRI).
סרטן השחלות - חלק ג': טיפולים
ד"ר ספי זרגריאן
טיפולים לסרטן השחלות כוללים ניתוח, כימותרפיה, קומבינציה של ניתוח וכימותרפיה, ולפעמים רדיותרפיה (הקרנות). סוג הטיפול תלוי בפקטורים רבים, כולל סוג סרטן השחלות, השלב ודירוג הסרטן, וכן המצב הרפואי הכללי של המטופלת.
ניתוח
הסרת הסרטן בניתוח נעשה ברוב המוחלט של מקרי סרטן השחלות, ובדר"כ זה יהיה בטיפול הראשון אותו יעברו המטופלות. אלא אם תאי הסרטן ממש אינם מפותחים וסרטניים, המטופלת תצטרך ניתוח נרחב שיכלול הסרת שתי השחלות, צינורות פלופיאן, הרחם, בלוטות לימפה הנמצאות באזור ורקמות שומן באזור הבטן.
ניתוח נרחב זה לעיתים נקרא "כריתת רחם טוטאלית" או "כריתת החצוצרות", משמע המטופלת מיד לאחר מכן תתחיל את "גיל הבלות" (הגיל בו פוסק המחזור החודשי אצל האישה).
אם הסרטן מוגבל רק לשחלה אחת, ייתכן והמנתח יחליט להסיר רק את השחלה הסרט נית וצינורית הפלופיאן הקשורה אליה. אז לאותה אישה עדיין יישאר הסיכוי להרות. אם שתי השחלות תוסרנה, לאישה כבר לא יהיה סיכוי להרות.
ניתוחים מסוג זה דורשים עד שבעה ימים בבית החולים, ובנוסף תקופת התאוששות של ארבעה עד שישה שבועות לפחות מהרגע שהמטופלת מגיעה הביתה.
כימותרפיה
כימותרפיה הינה שימוש בכימיקלים (תרופתיים) בכדי להשמיד תאי סרטן. תרופות "ציטוטוקסיות" (תרופות רעילות לתאים) מונעות מתאי סרטן להתחלק ולהתפתח. כימותרפיה לסרטן השחלות, כמו להרבה סוגי סרטן אחרים, מטרתה להשמיד תאי סרטן אשר הניתוח לא הסיר.
טיפול כימותרפי בדר"כ כולל שלושה עד שישה טיפולי כימותרפיה (תרופות שונות) שיינתנו במהלך כארבעה שבועות בנפרד (בכדי לאפשר לגוף להחלים מכל טיפול וטיפול). אם הסרטן חוזר או מתחיל לגדול חזרה, אפשר יהיה לחזור על הכימותרפיה בכדי להקטין אותו שוב.
טיפול ממוקד בסרטן
ישנו פיתוח חדש של תרופות שמטרתם פגיעה ספציפית במסלולים מסוימים (חיוניים) בתאי סרטן. היתרון שלהם על פני כימותרפיה רגילה היא שפגיעתם בתאים נורמאליים הינה מוגבלת ועל כן מורידה את תופעות הלוואי. Avastin היא דוגמא לתרופה כזו.
תרפיה הורמונלית
תרפיה הורמונלית עשויה לתרום לטיפול בכדי למנוע מאסטרוגן להגיע לתאי הסרטן. מניעה או צמצום קליטת אסטרוגן בתאי סרטן מעכבת את גדילתם.
מעקב אחר תגובות הגוף לכימותרפיה
בדיקות ייערכו בכדי לקבוע כמה הכימותרפיה יעילה. בדיקות אלה כוללות בדיקות דם וסריקות דימות בכדי לקבוע האם הגידולים התכווצו. לעיתים הרופא המנתח ירצה "הצצה" נוספת בתוך הגוף.
אם כל הבדיקות נקיות מסרטן, ההתייחסות למצב תהיה "נסיגה" או היעלמות של הסרטן. אם הסרטן עדיין קיים אחרי טיפול הכימותרפיה, הרופאים יחליפו הטיפול לטיפולים אחרים.
תופעות לוואי של הכימותרפיה
כימותרפיה "תוקפת" תאים המתחלקים במהירות. למרבה הצער תאים נורמליים המתחלקים במהירות גם כן - כגון תאי דם אדומים ולבנים וכן זקיקי שיער - גם כן מושפעים ועלולים למות מהכימותרפיה.
רמת החומרה וסוג תופעות הלוואי תלויים בסוג התרופה הכימותרפית, מספר הטיפולים וכמה היבטים של המחלה ורמת הבריאות הכללית. תופעות לוואי עלולות לכלול:
* בחילות והקאות
* שלשולים
* איבוד שיער
* איבוד תיאבון
* כיבים בפה
* אנמיה
* זיהומים (עקב ספירת תאי דם לבנים נמוכה)
ברוב המכריע של המקרים, התאים הנורמאליים הפגועים יכולים לתקן עצמם במהירות זמן מה לאחר תום הטיפולים הכימותרפיים. זמן קצר אחרי כן גם תופעות הלוואי נעלמות.
רדיותרפיה (הקרנות)
רדיותרפיה הינה גישה פחות שכיחה בטיפולי סרטן השחלות (אינה נחשבת אפקטיבית בסרטן זה באופן כללי). ברדיותרפיה משתמשים בעיקר כשיש "שאריות" של תאי סרטן במערכת הרבייה (כשמדובר בסרטן השחלות).
צבא ההגנה של גופינו: מערכת החיסון - חלק ג
ד"ר ספי זרגריאן
יסודות מערכת החיסון
אז מה המשמעות כשמישהו אומר "א ני מרגיש חולה היום"? מהי "מחלה"? ע"י הבנת ההבדלים בין מחלות שונות אפשר להבחין באיזה סוג מחלה מערכת החיסון שלנו מטפלת. כשאנו "נעשים חולים" הגוף שלנו לא יכול לתפקד בצורה תקינה או במירב הפוטנציאל שלו. יש הרבה דרכים להיות חולים - הנה כמה מהן:
1. פגיעה מכנית. כשאנו שוברים עצם או קורעים רצועה, אנו נעשים "חולים" (גופינו לא יוכל לתפקד במירב הפוטנציאל שלו). הסיבה לכך בדוגמא זו הנה קלה להבנה וניתנת להבחנה.
2. ליקוי/מחסור בוויטמין או מינרל. אם גופינו לא משיג מספיק ויטמין D, גופינו לא יוכל לעבד סידן כמו שצריך ואז אפשר לחלות במחלה הידועה בשם רככת (Rickets). לאנשים החולים ברככת יש עצמות חלשות (נשברות בקלות) וכן גם עיוותים מאחר והעצמות אינן גדלות (מתפתחות) בצורה תקינה.
כך גם מחסור בוויטמין C יכול להוביל ל"צפדינה" - מחלה בה מחסור בוויטמין C מוביל להתנפחות ודימומים בחניכיים, נפיחות במפרקים וחבלות. מחסור בברזל מוביל לאנמיה וכן הלאה.
3. פעילות איברים לקויה. ישנם מקרים בהם איבר מסוים נפגע או נחלש. למשל, סוג אחד של "מחלת לב" נגרם ע"י שיבוש בכלי הדם המובילים לשריר הלב, כך שהלב לא מקבל מספיק דם. סוג מסוים של "מחלת כבד", הידוע בשם "שחמת הכבד" (Cirrhosis), נגרמת בעקבות פגיעה בתאי הכבד (שתייה מרובה של אלכוהול הנה סיבה נפוצה לפגיעה בתאי הכבד).
4. מחלה גנטית. מחלה גנטית נגרמת בעקבות שגיאה ברצפי ה- DNA. שגיאה ברצף גנטי מסוים יכולה להביא לביטוי יתר או ביטוי מועט מדי של חלבון מסוים, דבר הגורם לבעיות ברמה התאית. למשל, לבקנות (Albinism) נגרמת בעקבות חסר באנזים הנקרא Tyrosinase. חסר של אנזים זה משמעו שהגוף לא יכול לייצר מלנין, הפיגמנט הטבעי הגורם לצבע השיער, צבע העיניים ושיזוף. בעקבות חסר של מלנין, אנשים עם בעיה גנטית זו רגישים מאוד לקרינת UV של אור השמש.
5. סרטן. מדי פעם, תא משתנה בצורה כזו כך שמתחיל להתחלק ללא בקרה. למשל, כשתאים מסוימים בעור הנקראים מלנוציטים נפגעים מקרינת ה- UV של השמש הם נהפכים לסרטניים. הסרטן (גידול) בעור בו אפשר להבחין נקרא מלנומה.
6. זיהום ויראלי (נגיפי) או חיידקי. כשנגיף או חיידק פולשים לגופינו ומתרבים, זה גורם בדר"כ לבעיות. באופן כללי נוכחות חיידקים מובילה לתופעות לוואי הגורמים לנו להיות חולים. למשל חיידק הגרון - הסטרפטוקוק (Streptococcus), משחרר רעלן הגורם לדלקת גרון. נגיף הפוליו משחרר רעלנים הפוגעים בתאי עצב (ממערכת העצבים) - דבר המוביל הרבה פעמים לשיתוק. חלק מהחיידקים אינם מזיקים לנו ואפילו מועילים (למשל לכולנו יש מיליוני חיידקים במעיים והם עוזרים לנו לעכל מזון), אבל גם הרבה מאלה יכולים להיות מזיקים ברגע שיחדרו מהמעיים לגוף או לזרם הדם.
צבא ההגנה של גופינו: מערכת החיסון - חלק ד
ד"ר ספי זרגריאן