top of page
הרצאות שש הממלכות
אתר ההרצאות בנושאי מדעי החיים והטבע
זכוכית מגדלת
מבט חטוף למדעי החיים
מבשמי אוויר סינתטיים לרכב מזיקים לבריאות
ד"ר ספי זרגריאן
יש לכם רכב? אם כן אז אתם בטח רוצים שיהיה נקי ושהריח בו יהיה נעים בכל זמן. אחרי הכל, כולנו רוצים סביבה היגיינית שתקנה לנו נוחות ושלווה. מלבד שטיפת הרכב מדי פעם, דרך אחת לגרום לריח נעים ברכב הינה באמצעות מבשמי אוויר לרכב. בארה"ב קרוב ל- 98% מהנהגים אוהבים מבשמי אוויר, דבר שהופך את המוצר הזה לאחר מהנדרשים ביותר ברכב.
השאלה המתבקשת היא האם מבשמי אוויר אלה בטוחים לשימוש? ייתכן ושמעתם כבר על סיכוני הבריאות במבשמי אוויר ביתיים - ובכן - מבשמי אוויר לרכב אינם מוצר שונה כל כך.
מאחר ומבשמי אוויר לרכב גורמים לרכב להריח טוב ולהרגיש נקי, רוב המשתמשים מתעלמים מהפוטנציאל הבריאותי הרע של מוצר. מחקרים מראים שתכשירים אלה לרכב יכולים להוביל לפגמים גנטיים, תוצר לוואי חבוי של חומרים כימיים מזיקים בתכשיר. השפעות אחרות של מבשמי אוויר אלה הם קשיי נשימה, כאבים בחזה, תגובות אלרגיה, החלשה של מערכת החיסון, כאבי ראש, סחרחורות, מחלות הקשורות למערכת העצבים, סרטן ועוד. הסימפטומים מופיעים בעקבות השפעה של חומרים רעילים לא ידועים (של כימיקלים שונים) במוצרי בישום אלה.
אחד הדברים המבהילים בעניינים אלה הוא שלכאורה חלק מהכימיקלים הרעילים הנמצאים בהרבה מבשמי אוויר לרכב אינם מפוקחים ע"י הממשלה (אינם דורשים זאת). נתון זה מוביל לכך שבחלק מהמוצרים משתמשים בחומרים מזיקים באופן קיצוני בכדי להפוך את המוצר להרבה יותר מושך ומוכר.
חומרי ניחוחות סינתטיים כגון בנזן ואלדהידים ידועים כקרצינוגנים (חומרים מסרטנים). אחד החומרים העיקריים המסוכנים הוא ה- phthalate, חומר אותו מוסיפים למוצרי פלסטיק בכדי להגביר את גמישותם ואריכות ימיהם. כל חומרים אלה עלולים להוביל לגידולים שונים. חומרים נוספים יכולים לפגוע בהורמונים ולהוביל לפגיעה בעוברים במקרה של הריון. על כן, אם אתן בהריון או עם ילדים, כדאי לחשוב פעמיים לפני שמשתמשים במבשמי אוויר סינתטיים לרכב.
כיצד מבשמי אוויר אלה משפיעים על הגוף?
חשיפה ממושכת לכימיקלים מזיקים של מבשמי אוויר ברכב, גורמת עם הזמן להצטברותם ברקמות שומן. לכן, ככל שיותר כימיקלים מצטברים ונטמעים בגופינו, כך המצב מסוכן יותר. יותר מזה, הדבר מקשה על הפעולה להיפטר מתאי השומן מאחר והגוף ינסה להתנגד להריסתם בכדי למנוע שחרור הרעלים שהצטברו בהם. אנו מושפעים מכל הכימיקלים האלה כשאנו נושמים אותם בתוך הרכב (אם שמנו בו מבשם אוויר סינתטי כזה או אחר). הסיכון הראשון עם רעלים אלה הוא בעצם סיבוכים ופגיעה בריאות.
אם כן מה אפשר לעשות בנידון?
אז למעשה זה ממש תלוי בנו אם להשתמש במבשמי אוויר סינתטיים העשויים מכימיקלים מזיקים. אם יש בנמצא מוצרים טבעיים (מצמחים למשל) כמבשמי אוויר, אנו מציעים שתשתמשו בהם במקום בסינתטיים.
כתבות בעניינים דומים:
ספיגה ומטבוליזם של אלכוהול - חלק א'
ספיגה ומטבוליזם של אלכוהול - חלק ב'
מערכת החיסון - חלק א'
bottom of page