top of page

זכוכית מגדלת

מבט חטוף למדעי החיים

כיצד מאבחנים נשא של נגיף הקורונה? חלק ב'

ד"ר ספי זרגריאן

ד"ר ספי זרגריאן: כיצד מאבחנים נשא של נגיף הקורונה - חלק ב
הרצאות שש הממלכות: כיצד מאבחנים נשא נגיף קורונה

כמה מוצלחות הבדיקות ל- Covid-19?

RT-PCR היא בדיקה מאוד ספציפית ורגישה. עם זאת, ברגע שמחלימים מהמחלה והנגיף חוסל, בדיקות RT-PCR לא יוכלו להראות שהייתה מחלה (לא יוכלו להראות שאדם שהחלים, היה נשא של הנגיף ושהוא בעצם "מחלים" ולא "אדם שלא נדבק מעולם"). בנוסף, RT-PCR היא בדיקה המתבצעת במעבדה ועורכת מספר שעות. על כן חולים המבודדים עצמם מרצון ולהם תסמיני שפעת קלים, לא יוכלו לדעת בוודאות האם נדבקו בנגיף הקורונה עד שייקחו מהם דגימה למעבדה. יש לציין שישנם מכשירים מהירים בבדיקות RT-PCR ואת הבדיקה מבצעות תוך שעתיים.

נוגדנים לוקח כמספר שבועות (בין שבוע לשלושה שבועות בדר"כ – תלוי בפתוגן אליו נחשפים) לפתח כנגד זיהום חדש, והנוגדנים עצמם נשמרים בזרם הדם הרבה יותר זמן מהנגיף עצמו, כך שמספקים סוג של תמונה היסטורית של זיהומים מהעבר. היום מחקרים מראים שגם עם Covid-19 המצב אינו שונה. סוג זה של בדיקה סרולוגית, הוא כלי עוצמתי בו משתמשים למשל לבדוק האם תרכיבי חיסון עובדים, או האם אנשים היו חולים במחלה זיהומית מסוימת.

יש לציין שבדיקת נוגדנים חייבת להיבדק מול הרבה דגימות שונות, וזאת לא רק כדי להבין את רמת הדיוק, אלא גם כדי לדעת כמה זמן לאחר הזיהום הנגיפי תוצאת הבדיקה תהיה חיובית, ולמשך כמה זמן הבדיקה תישאר חיובית לאחר שהחולה החלים. בדיקות אלה לבדיקת נוגדנים חייבים להיעשות גם מול המון חולים שונים, מאחר וכל אינדיבידואל מייצר סט ייחודי של נוגדנים.

בניגוד לבדיקת הנוגדנים, בדיקת ה- RT-PCR יכולה להיות הרבה יותר מדויקת מאחר ומשווים אותה לבקרה (בדיקה חיובית ידועה מראש) של כמות נגיפים ידועה (את נגיף הקורונה מגדלים במעבדות ביולוגיות באופן נפרד – הן לצרכי מחקר ופיתוח חיסון והן כבקרה חיובית לדיוק בדיקות RT-PCR).

בדיקות מעבדה לעומת בדיקות ביתיות

בדיקות מהירות, שעובדות כמו בדיקות הריון (אלא שמגלות נוגדנים אנטי-נגיפיים במקום הורמוני הריון), הן מצד אחד מהירות יותר בפוטנציאל לעומת בדיקות מעבדה, אך הן פחות מדויקות.

במקום מבחנות בהן משתמשים במעבדה, הבדיקות הביתיות הן מתואמות נייר. דגימת הדם זורמת לאורך אותו נייר ונותנת את הסימון הידוע כמו בבדיקת הריון: פס אחד = שלילי. שני פסים = חיובי.

בדיקות מהירות מיוצרות די מהר והן גם קלות לשימוש, אבל הן צריכות להיבנות בזהירות ובכלל אח"כ לקבל תוקף רשמי. זו הסיבה שעדיין לא רואים בדיקות כאלה נפוצות ברחבי העולם.

כמו בתרכיבי חיסון, עניין הדיוק והבטיחות בכל בדיקה הוא חיוני, דבר שלוקח זמן וכסף בכדי להשיגו. בדיקות שאינן מדויקות בהתפרצות מגיפת הקורונה, יכולות להיות הרסניות – שכן אדם שנמצא שלילי אבל הוא בעצם חיובי, ייצא וידביק עוד אנשים רבים.         

bottom of page