top of page

זכוכית מגדלת

מבט חטוף למדעי החיים

מדוע אנו מנוזלים כשקר?

ד"ר ספי זרגריאן

ד"ר ספי זרגריאן: מדוע אנו מנוזלים כשקר
הרצאות שש הממלכות: מדוע אנו מנוזלים כשקר

יש הרבה סיבות להופעת אף נוזל. בזמן "התקררות" או שפעת, הממברנות הריריות בחללי האף מייצרות קומבינציה של ריר ונוזלים שתפקידם להילחם ולסלק חיידקים ומזיקים. האף גם מייצר ריר בעודף כאשר אנו חשופים לאלרגנים שונים כגון אבקת פרחים, קשקשת בעלי-חיים ועוד. בכי חזק יכול גם כן לגרום לעודף נוזלים המתנקזים מהתעלה הפנימית של קצה העין אל חללי האף ואל מחוצה לו.

אבל למה אפנו נוזל כשאנו בחוץ בקור, כשאנו חולים או בוכיים?

האף שלנו חמים ולח ו"מרטיב" במעט את האוויר המגיע לריאות. כך, כשאנו נושמים אוויר קר (אוויר יבש בדרך כלל), הרקמות הריריות בתוך האף מגבירות באופן אוטומטי את ייצור הנוזלים בכדי לבצע את עבודתן כראוי ולהגן על הריאות. אבל כשיש יותר מדי נוזלים, העודפים נוטים לנטוף החוצה - וכך נוצר לנו "אף נוזל".

לחורף יש השפעות נוספות שגורמות לנו להיות מנוזלים. טמפרטורה קרה יכולה לגרום ל"עיבוי" בתוך הרקמות בחללי האף - כלומר - להתחברות של נוזלים, כך שטיפות כבדות של מים יכולות גם לצאת מהאף עצמו (דרך הנחיריים). ואוויר קר כאמור, מאחר ויבש בדרך כלל, מגביר את ייצור הרירית באף.

להיות מנוזל זה די מעצבן בכל עונה שהיא, אך זה לא מזיק. מי שמוטרד מ"אף נוזלי" בחורף, יכול להשתמש בתכשירים המייבשים אותו. וכן, תמיד יש את העצה של אמא: לפני שאתם יוצאים אל הקור, כסו את האף והפה בצעיף. אוויר שנשאף דרך בדים יהיה חמים יותר ולח יותר, דבר שיכול למנוע את ה"טפטוף" מהאף.     

bottom of page