top of page
הרצאות שש הממלכות
אתר ההרצאות בנושאי מדעי החיים והטבע
זכוכית מגדלת
מבט חטוף למדעי החיים
השחלות חלק א: הבשלת הביציות
ד"ר ספי זרגריאן
השחלות הינן חלק ממערכת הרבייה הנקבית, והן אמונות על ייצור הביציות. גודלן של השחלות הוא כגודל (וצורת) שקד, והן נמצאות כל אחת (שתיים בסך הכל) משני צידי הרחם. בכל חודש במהלך הביוץ, אחת השחלות (השמאלית או הימנית) מייצרת ביצית בשלה המוכנה להפריה.
למעשה, כל אישה כבר בהיותה תינוקת, מחזיקה כמיליון זקיקים בשחלות. בכל זקיק ישנו "כדור" של תאים, כשבמרכזו ביצית לא בשלה. במהלך הילדות, קרוב למחצית מהזקיקים בשחלות נספגות ע"י הגוף. עד להגעה לבגרות מינית וקבלת וסת, נשארים רק כ- 400,000 זקיקים היכולים להתפתח לביצית בשלה.
במהלך הביוץ, למרות שרק ביצית אחת בדר"כ מתפתחת ונהיית ביצית בשלה, בין 10 ל- 20 זקיקים מתחילים את תהליך ההבשלה במהלך החודש. מלבד הביצית הבשלה, כל שאר הזקיקים שלא הספיקו להבשיל, נספגים בגוף לפני הביוץ.
ממש לפני הביוץ, הזקיק המכיל את הביצית הבשלה, נודד לעבר פני השחלה. ברגע שהביצית הבשלה מגיעה לפני שטח השחלה, הביוץ מתחיל כשהביצית מתחילה לצאת מהשחלה.
לאחר הביוץ, אם לא הייתה הפריה (הריון), "הזקיק הריק" מתחיל להיספג חזרה אל תוך הגוף. אם הייתה הפריה, הזקיק הריק מייצר הורמונים אשר עוזרים לשמור ולקדם את ההיריון.
לאחר שחרור הביצית מהשחלה, היא מתחילה לנדוד לכיוון הרחם, נדידה בת מספר ימים. הביצית הבשלה נודדת בחצוצרת הרחם (fallopian tubes) בעזרת התכווצויות שרירים בצורה גלית. בצינורות אלה, בשכבה הפנימית שלהם ישנם שערות מיקרוסקופיות היכולות לנוע/"להכות" ובכך עוזרות להניע תאי זרע לכיוון הביצית (במקרה והאישה קיימה יחסי מין). ההפריה עצמה (המפגש והחדירה של תא זרע לביצית) מתרחשת בדר"כ בחלק של הצינורות הקרוב יותר לשחלות. הביצית המופרית מגיעה לרחם בדר"כ רק אחרי חמישה עד שישה ימים.
כתבות דומות נוספות:
השחלות חלק ב: כאבים\אי-נוחות בזמן מחזור
הריון מחוץ לרחם - חלק א'
הריון מחוץ לרחם - חלק ב'
bottom of page