top of page

זכוכית מגדלת

מבט חטוף למדעי החיים

צבא ההגנה של גופינו: מערכת החיסון - חלק ג

ד"ר ספי זרגריאן

ד"ר ספי זרגריאן: החיים במצולות - חלק ב

יסודות מערכת החיסון

הרצאות שש הממלכות: מערכת החיסון חלק ג

אז מה המשמעות כשמישהו אומר "אני מרגיש חולה היום"? מהי "מחלה"? ע"י הבנת ההבדלים בין מחלות שונות אפשר להבחין באיזה סוג מחלה מערכת החיסון שלנו מטפלת. כשאנו "נעשים חולים" הגוף שלנו לא יכול לתפקד בצורה תקינה או במירב הפוטנציאל שלו. יש הרבה דרכים להיות חולים - הנה כמה מהן:

1. פגיעה מכנית. כשאנו שוברים עצם או קורעים רצועה, אנו נעשים "חולים" (גופינו לא יוכל לתפקד במירב הפוטנציאל שלו). הסיבה לכך בדוגמא זו הנה קלה להבנה וניתנת להבחנה.

2. ליקוי/מחסור בוויטמין או מינרל. אם גופינו לא משיג מספיק ויטמין D, גופינו לא יוכל לעבד סידן כמו שצריך ואז אפשר לחלות במחלה הידועה בשם רככת (Rickets). לאנשים החולים ברככת יש עצמות חלשות (נשברות בקלות) וכן גם עיוותים מאחר והעצמות אינן גדלות (מתפתחות) בצורה תקינה.

כך גם מחסור בוויטמין C יכול להוביל ל"צפדינה" - מחלה בה מחסור בוויטמין C מוביל להתנפחות ודימומים בחניכיים, נפיחות במפרקים וחבלות. מחסור בברזל מוביל לאנמיה וכן הלאה.

3. פעילות איברים לקויה. ישנם מקרים בהם איבר מסוים נפגע או נחלש. למשל, סוג אחד של "מחלת לב" נגרם ע"י שיבוש בכלי הדם המובילים לשריר הלב, כך שהלב לא מקבל מספיק דם. סוג מסוים של "מחלת כבד", הידוע בשם "שחמת הכבד" (Cirrhosis), נגרמת בעקבות פגיעה בתאי הכבד (שתייה מרובה של אלכוהול הנה סיבה נפוצה לפגיעה בתאי הכבד).

4. מחלה גנטית. מחלה גנטית נגרמת בעקבות שגיאה ברצפי ה- DNA. שגיאה ברצף גנטי מסוים יכולה להביא לביטוי יתר או ביטוי מועט מדי של חלבון מסוים, דבר הגורם לבעיות ברמה התאית. למשל, לבקנות (Albinism) נגרמת בעקבות חסר באנזים הנקרא Tyrosinase. חסר של אנזים זה משמעו שהגוף לא יכול לייצר מלנין, הפיגמנט הטבעי הגורם לצבע השיער, צבע העיניים ושיזוף. בעקבות חסר של מלנין, אנשים עם בעיה גנטית זו רגישים מאוד לקרינת UV של אור השמש.

5. סרטן. מדי פעם, תא משתנה בצורה כזו כך שמתחיל להתחלק ללא בקרה. למשל, כשתאים מסוימים בעור הנקראים מלנוציטים נפגעים מקרינת ה- UV של השמש הם נהפכים לסרטניים. הסרטן (גידול) בעור בו אפשר להבחין נקרא מלנומה.

6. זיהום ויראלי (נגיפי) או חיידקי. כשנגיף או חיידק פולשים לגופינו ומתרבים, זה גורם בדר"כ לבעיות. באופן כללי נוכחות חיידקים מובילה לתופעות לוואי הגורמים לנו להיות חולים. למשל חיידק הגרון - הסטרפטוקוק (Streptococcus), משחרר רעלן הגורם לדלקת גרון. נגיף הפוליו משחרר רעלנים הפוגעים בתאי עצב (ממערכת העצבים) - דבר המוביל הרבה פעמים לשיתוק. חלק מהחיידקים אינם מזיקים לנו ואפילו מועילים (למשל לכולנו יש מיליוני חיידקים במעיים והם עוזרים לנו לעכל מזון), אבל גם הרבה מאלה יכולים להיות מזיקים ברגע שיחדרו מהמעיים לגוף או לזרם הדם.

להמשך לחץ כאן.

bottom of page