top of page

זכוכית מגדלת

מבט חטוף למדעי החיים

צבא ההגנה של גופינו: מערכת החיסון - חלק ה

ד"ר ספי זרגריאן

ד"ר ספי זרגריאן: צבא ההגנה של גופינו - מערכת החיסון - חלק ה

מערכת הלימפה

הרצאות שש הממלכות: מערכת החיסון חלק ה

מערכת הלימפה מוכרת לאנשים מאחר ורופאים ואימהות בודקים לעיתים קרובות האם בלוטות הלימפה הנמצאות בצוואר מנופחות. מסתבר שבלוטות הלימפה הן רק חלק ממערכת מסועפת ביותר בגופינו ממש כמו מערכת כלי הדם שלנו. ההבדל העיקרי בין הדם הזורם במערכת מעגלית ונוזל הלימפה הזורם במערכת הלימפה הוא שהדם נדחף (נמצא בלחץ מסוים) ע"י הלב, בעוד שמערכת הלימפה הינה פסיבית. אין "משאבת לימפה" כמו שיש "משאבת דם" (הלב). במקום זאת, נוזל הלימפה זורם לאט לאט במערכת הלימפה ונדחף ע"י תנועת הגוף והשרירים אל בלוטות הלימפה. העניין דומה מאוד למערכת המים והביוב הציבוריים: מים באופן אקטיבי מובלים בלחץ, בעוד שהביוב הוא פסיבי וזורם ע"י גרביטציה (כוח המשיכה).

נוזל הלימפה הוא נוזל כמעט שקוף ששוטף את התאים בנוטריאנטים (חומרי הזנה). נוזל הלימפה הוא בעצם הפלזמה - נוזל הדם רק ללא כדוריות דם אדומות או לבנות. אם נחשוב על זה, לכל תא אין כלי דם פרטי המזין אותו, ועדיין כל תא מצליח להשיג מזון, מים וחמצן בכדי לשרוד. הדם מעביר את מרכיבים אלה אל הלימפה דרך דופן הנימים, והלימפה מובילה חומרים אלה אל התאים. התאים גם מייצרים חלבונים ותוצרי פסולת, והלימפה קולטת אותם ולוקחת אותם מהם. כל חיידק אקראי שנכנס לגוף גם כן מוצא עצמו מתישהו בנוזל הבין-תאי. אחד התפקידים של מערכת הלימפה הוא לנקז ולסנן את הנוזלים האלה בכדי לגלות ולהסיר חיידקים. כלי לימפה קטנים אוספים את הנוזל ומעבירים אותו לכלי לימפה גדולים יותר כך שהנוזל לבסוף מגיע לבלוטות הלימפה לעיבוד.

בלוטות לימפה מכילות רקמות סינון ומספר רב של תאי לימפה. כשנלחמים בזיהומי חיידקים מסוימים, בלוטות הלימפה מתנפחות בחיידקים שם התאים הלימפטיים נלחמים בהם. בלוטות לימפה נפוחות הינן אינדיקציה טובה לכך שקיים בגוף זיהום מסוים. ברגע שנוזל הלימפה עובר סינון בבלוטות הלימפה, הוא (נוזל הלימפה) חוזר לזרם הדם.

תימוס

התימוס נמצא בבית החזה שלנו, בין עצם החזה ללב. התימוס אחראי להבשלה של תאי T והוא חשוב במיוחד בתינוקות: ללא התימוס מערכת החיסון של תינוקות קורסת, דבר המוביל למוות. נראה כי במבוגרים התימוס חשוב פחות באופן משמעותי. למשל, ניתן להסיר את התימוס במבוגרים, והם יחיו הודות לשאר מרכיבי מערכת החיסון היכולים (לרוב) לעמוד בעומס. עם זאת התימוס הוא עדיין איבר מאוד חשוב, כמובן שלבגרות של תאי ה- T.

טחול

הטחול מסנן את הדם בסקירה אחר תאים זרים (בנוסף גם מחפש תאי דם ותיקים אותם צריך להחליף). אנשים חסרי טחול נוטים לחלות בתדירות הרבה יותר גבוהה מאנשים בעלי טחול.

מוח העצם

מוח העצם מייצר תאי דם חדשים, הן אדומים והן לבנים. במקרה של תאי דם אדומים, התאים נוצרים בשלמות במוח העצם ואז נכנסים לזרם הדם. במקרה של תאי דם לבנים מסוימים, התאים מגיעים לבגרות (בשלים) במקום אחר. מוח העצם מייצר את כל תאי הדם מתאי גזע. הם נקראים "תאי גזע" מאחר והם יכולים להסתעף ולהפוך לכל מיני סוגי תאים.

להמשך לחץ כאן.

bottom of page