top of page

זכוכית מגדלת

מבט חטוף למדעי החיים

האם "ריח רכב חדש" מזיק לבריאות?

ד"ר ספי זרגריאן

ד"ר ספי זרגריאן: האם ריח רכב חדש מזיק לבריאות
הרצאות שש הממלכות: האם ריח רכב חדש מזיק לבריאות

אוהבים את הריח הזה של מכונית חדשה? הריח הזה, שכל כך פופולארי עד שאפילו אפשר להשיג אותו במכוני שטיפה (!) הוא בעצם תערובת של כימיקלים המתנדפים ויכולים לגרום לכל מיני בעיות בריאות לנהגים ברכבים האלה. חלק מבעיות בריאות אלה עלולות להיות ממש רציניות.

בעוד חוקרים אומרים שאפשר למצוא עד 275 כימיקלים שונים בתא הנוסעים של רכב חדש, 50 מהם הם זיהו בכמות משמעותית. הרעלנים הידועים ביותר לשמצה כוללים: phthalates (חומרים המוסיפים לפלסטיקים בכדי להגביר את גמישותם ואריכות ימיהם), polyvinyl chloride (PVS), מתכות כבדות, בנזן, מתיל בנזן (טולואן), ברום ופורמאלדהיד.

למרבה הצער ככל הנראה לא קיים שום חיוב לבצע בדיקות של כימיקלים בתוך רכבים הנמכרים בארה"ב (ובמדינות רבות בעולם). כך, קוני רכבים אינם מודעים למצב וברשותם מעט מאוד מידע לגבי החומרים הרעילים המתנדפים ברכב.  

הקוקטייל הרעיל המגיע ברכבים החדשים מגיע מכל מיני חומרים בו כגון פלסטיקים, חומרים המעכבים בערה, ממסים שונים וחומרים נוספים. הרבה מהכימיקלים הם תרכובות אורגניות מתנדפות (VOCs) אשר יכולות לגרום לכאבי ראש, גרון ועין, אלרגיות, בלבול ועייפות. עיתון בריטי פעם השווה את הנשימה ברכב חדש להסנפת דבק.

חשיפה תדירה לרמות משמעותיות של חומרים רעילים אלה, יכולה להוביל לסכנות נוספות בטווח הארוך, כולל פגיעה בזיכרון ובלמידה, פגמים בלידה, ירידה בפוריות, בעיות בכבד, בבלוטת התריס, בכליות,בשחלות ובדם. החומרים בנזן ופורמאלדהיד מוכרים לנו כקרצינוגניים (מסרטנים) וסווגו ככאלה ע"י מספר ארגוני בריאות. 

מומחים לבטיחות מוצרים והערכת סכנה מספרים שבייצור רכבים חדשים יש הרבה חומרים חדשים המיוצרים מכימיקלים שונים שלא עברו בדיקות רעילות (או שעברו מעט מאוד בדיקות). בהרבה מקרים, שיטות אנליטיות שונות בהן משתמשים, אינן יכולות לזהות רמות רעילות מסוימות באוויר הרכב אשר עשויות להיות מזיקות.

במכונית חדשה וטרייה (שיצאה "עכשיו" מהייצור) יש הרבה חומרים שעדיין לא יציבים לגמרי, ויכולים בחלקם עדיין להשתחרר לאוויר בעיקר בטמפרטורות גבוהות בתוך הרכב. למרבה המזל, ההתנדפות הזו של חומרים לאוויר יורדת משמעותית עם הזמן (בעיקר בחודשים הראשונים ל"חייה").

חשוב לציין שיצרני הרכב הורידו את רמת הכימיקלים הרעילים במכוניותיהם בשנים האחרונות. אבל למרות זאת, נראה שמרכזים אקולוגיים מצאו בתוך הרכבים מספר חריגות בחומרים מסוימים. עם אלה ועם הזמן, כשהמודלים של הרכבים משתנים משנה לשנה ולמרות שעוברים שינוי או עיצוב מחדש בכל מספר שנים, אין עדיין בדיקה פנימית של איכות האוויר שאנו יכולים להשתמש בה.

חשוב לדעת שסכנות הבריאות עולות באופן פרופורציונאלי לחשיפה לאותם כימיקלים. כך, האנשים הנמצאים ברכב זמן רב ביום כל יום, נמצאים בסכנה גדולה יותר. וכמובן, יש די הרבה אנשים הנמצאים ברכב בממוצע לפחות שעה בכל יום.

אז כיצד אנו יכולים להגן על עצמנו מפני הרעלים במכוניות חדשות?

בעלי רכבים חדשים יכולים להגן על עצמם ועל משפחתם מהמפגעים הבריאותיים ע"י אוורור תדיר של הרכב, הן בנסיעה והן כשהוא לא בשימוש, וכן ע"י שמירתם "קרים" כשהטמפרטורה עולה. גם חנייה בצל או שימוש ב"מגני-שמש" בחלונות הרכב יכולים לעזור בשמירה על טמפרטורה נמוכה בתוך הרכב בזמן חנייה, ובכך לצמצם את רמת ההתנדפות של חומרים מזיקים.

בנוסף, בעלי רכבים צריכים לנקות באופן תדיר את פנים הרכב, פנלים, פלסטיקה ושטיחים בשאיבה או בסמרטוט לח. ניקיון תדיר כזה יכול לצמצם בצורה משמעותית את רמת האבק המזוהם והלכלוך שנושמים בפנים הרכב.

גם אם הרכב שלכם לא חדש כל כך, היו מודעים שישנן דרכים אחרות בהן הרכב יכול לגרום לכם לתחלואה. גזי פליטה ממנועים "ותיקים" (או שחוקים) יכולים למצוא דרך להגיע אל פנים הרכב, אז ריכוז הגז הרעיל פחמן חד-חמצני יכול להגיע לריכוז גבוה פי 10 בתוך הרכב מאשר בכביש.   

bottom of page