top of page

זכוכית מגדלת

מבט חטוף למדעי החיים

נגיף הקורונה: כשמכונת הנשמה אינה מספיקה

ד"ר ספי זרגריאן

ד"ר ספי זרגריאן: כשמכונת הנשמה אינה מספיקה לחולה בנגיף קורונה
הרצאות שש הממלכות: נגיף הקורונה - כשמכונת ההנשמה אינה מספיקה

נכון לעת כתיבת מאמר זה (אפריל 2020) בעולם אובחנו כ- 1.7 מיליון חולי קורונה, כשהקשים שבהם זקוקים למכונת הנשמה – מכשיר שלנוכח מגיפת הקורונה נמצא במחסור עולמי.

מכונת הנשמה מהווה טיפול תומך חיים שעוזר לאנשים לנשום כשהם אינם יכולים לעשות זאת בעצמם. המכשיר מכניס אוויר לנשימה לריאות ומסלק אוויר רווי בפחמן דו-חמצני.

מכונת הנשמה "מחוברת" לחולה באמצעות צינור הממוקם בתוך הפה או האף ומוחדר לתוך קנה הנשימה (הליך הידוע כ- Intubation משמע צנרור). ישנם מקרים בהם ההליך נעשה באמצעות ניתוח בו יוצרים חור בצוואר ומשם מגיעים ישירות עם הצינור לקנה הנשימה. דרך צינור זה מכונת ההנשמה מספקת אוויר (בתוספת אחוזי חמצן גבוהים אם צריך) לריאות של אותו חולה.

מכונת ההנשמה בעצם עוזרת לחולה לנשום כמו שהיה עושה לפני שהיה זקוק למכונת ההנשמה, אך למכונת ההנשמה יכולים להיות יתרונות נוספים: במידת הצורך, המכונה יכולה לספק רמות גבוהות יותר של חמצן. בנוסף, יכולה לספק לחץ מסוים של אוויר שעוזר לריאות להישאר פתוחות – כלומר למנוע קריסה של נאדיות הריאה (הם שקי האוויר הקטנטנים מהם מתבצע חילוף הגזים אל הדם).

בחולים מסוימים ב Covid-19, הזיהום הנגיפי גורם לדלקת ריאות, וכשהדלקת מאוד מפותחת היא מגיעה עד לכדי שיבוש תפקוד הריאות. חולים אלה זקוקים למכונת הנשמה, ונוכחות מכונה זו במצב זה היא ההבדל בין חיים למוות.

באופן כללי לבתי החולים יש מספר מוגבל של מכונות הנשמה, ובמקרה של כמות רבה של אנשים המגיעים למחלקת טיפול נמרץ כשהם צריכים מכונת הנשמה (כמו שקורה בארה"ב עם התפרצות הקורונה), לרוב המרכזים הרפואיים לא יהיו מספיק מכונות לחולים הקשים, ואלה לאט לאט ייחנקו וימותו (כתוצאה מכשל וקריסה של הריאות).

כשמכונת ההנשמה אינה מספיקה

נרשמו כמה מקרים של חולי קורונה עם דלקת ריאות, שלמרות שהיו מחוברים למכונת הנשמה ולמרות שבצילומים הריאות שלהם לא היו במצב רע מדי, עדיין נרשמו בדם שלהם ריכוזים נמוכים מדי של חמצן.

מקרים כאלה יכולים להתרחש כאשר החמצן בנאדיות הריאה לא מצליח לעבור פעפוע (דיפוזיה בלועזית) כמו שצריך מהנאדיות אל הדם. במקרים כאלה ניתן להשתמש במכשיר המחמצן ישירות את הדם מחוץ לגוף החולה ולהחזיר לו אותו. למכשיר זה קוראים בקיצור ECMO (Extracorporeal membrane oxygenation) – חמצון חוץ-גופי באמצעות ממברנה.  

אולי יעניין אותך גם:

הצטברות חומצה לקטית בשרירים

מתי משתמשים בקרח ומתי בחימום בפציעות שונות

התינוקת שנולדה פעמיים

bottom of page