top of page

זכוכית מגדלת

מבט חטוף למדעי החיים

צבא ההגנה של גופינו: מערכת החיסון - חלק יב

ד"ר ספי זרגריאן

ד"ר ספי זרגריאן: צבא ההגנה של גופינו - מערכת החיסון - חלק יב

כשמערכת החיסון עושה טעות

הרצאות שש הממלכות: מערכת החיסון -חלק יב

לפעמים מערכת החיסון עושה טעות. סוג אחד של טעות נקרא 'אוטואימוניות': מערכת החיסון מסיבה כלשהי תוקפת את הגוף עצמו באותה דרך שתתקוף פתוגן כגון חיידק. שתי מחלות נפוצות וידועות הן דוגמא לטעויות של מערכת החיסון. אחת היא "סכרת נעורים" הנגרמת בעקבות תקיפה של מערכת החיסון וחיסול תאי ביתא בלבלב האמונים על ייצור האינסולין. דוגמא שנייה הינה "דלקת מפרקים שגרונית" (Rheumatoid arthritis) הנגרמת כתוצאה מתקיפה של מערכת החיסון את הרקמות הנמצאות במפרקים השונים.

אלרגיות הם עוד סוג של טעות של מערכת החיסון. מסיבה כלשהי, אצל אנשים עם אלרגיות, מערכת החיסון מגיבה בעוצמה לאלרגנים מהם אמורה להתעלם. האלרגן יכול להיות סוג מסוים של מזון, סוג מסוים של אבקת פרחים או למשל סוג מסוים של פרווה של חיה כלשהי. לדוגמא: אדם שאלרגי לסוג מסוים של אבקת פרחים, יהיה מנוזל (מהאף והעיניים), יתעטש לעיתים קרובות וכו'. התגובה הזו נגרמת בעיקר ע"י תאי פיטום (mast cells) בפתחי האף. כתגובה לאבקני פרחים, תאי הפיטום משחררים היסטמין. ההיסטמין יכול לגרום למצבי דלקת אשר מאפשרים לנוזלים לעבור מכלי הדם. גירוד הוא עוד תסמין שגורם ההיסטמין. בכדי לבטל את הסימפטומים האלה, כדאי לבחור בתרופות מסוג אנטי- היסטמינים.

הדומגא האחרונה לטעות של מערכת החיסון היא ההשפעה שיש למערכת החיסון על השתלת רקמות. זו לא באמת טעות, אבל עם זאת זה גורם להשתלת איברים ורקמות להיות כמעט בלתי אפשריים. כשהרקמה הזרה מושתלת בגוף, התאים שלה אינם מחזיקים בסימני זיהוי מתאימים. על כן, מערכת החיסון של הגוף תוקפת את הרקמה. אי-אפשר למנוע את הבעיה אך אפשר לצמצם עד מאוד את התאמת הרקמה הנתרמת לנתרם, וגם לספק לנתרם תרופות המדכאות את מערכת החיסון ובכך למנוע תגובה של מערכת החיסון. כמובן שע"י תרופות המדכאות את מערכת החיסון, המושתל חשוף הרבה יותר לזיהומים שונים.    

bottom of page