top of page
הרצאות שש הממלכות
אתר ההרצאות בנושאי מדעי החיים והטבע
זכוכית מגדלת
מבט חטוף למדעי החיים
צבא ההגנה של גופינו: מערכת החיסון - חלק ט
ד"ר ספי זרגריאן
לימפוציטים
הרבה מהזיהומים החיידקיים והנגיפיים (ויראליים בלעז) מטופלים ע"י לימפוציטים. הלימפוציטים מיוצרים במוח העצם. אלה שעתידים להפוך לתאי B, גם מבשילים במוח העצם לפני כניסתם לזרם הדם. לעומתם, תאי T נוצרים במוח העצם אך לאחר מכן נודדים בזרם הדם אל התימוס שם עוברים את הבשלתם.
את תאי ה- B ותאי ה- T ניתן למצוא בזרם הדם, אך נוטים להתרכז בעיקר ברקמות לימפטיות כגון בלוטות הלימפה, התימוס והטחול. גם במערכת העיכול ניתן למצוא לא מעט רקמות לימפטיות. נציין שלתאי B ולתאי T תפקידים שונים לגמרי.
תאי B
תאי B, כאשר עוברים גירוי מתאים, הופכים לתאי פלסמה - תאים המפרישים נוגדנים. כל תא B, פועל ספציפית כנגד מבנים מסוימים (מאוד) של חלבונים הנמצאים בעיקר בפתוגנים (כגון חיידקים ווירוסים). ברגע שתאים אלה מזהים מבנה שכזה, הם מתרבים ומייצרים יחד מיליוני נוגדנים המהונדסים לנטרול אותו פתוגן.
תאי T
תאי T, לעומת תאי ה- B, באים במגע עם תאים בגוף והורגים אותם. תאי T הידועים כתאי T ציטוטוקסיים (Tc) יכולים לזהות תאי גוף (עצמיים) בהם שוכנים נגיפים, ואז לאחר הזיהוי, להשמיד את אותו תא נגוע. סוגים אחרים של תאי T ידועים כתאי T עזר (Th) ותאי T רגולטוריים (Treg), העוזרים להפעלת תאי Tc ובכלל שולטים בתגובה החיסונית.
מאחר ותאי הדם הלבנים כל כך חשובים למערכת החיסון, משתמשים בדם כמדד למצב (תפקוד) מערכת החיסון. כשאנו שומעים שמישהו הוא בעל "מערכת חיסון חזקה" או "מדוכה מערכת חיסון", אחת הדרכים לקביעות אלה הנה ע"י ספירה של סוגי תאי דם לבנים בדגימת דם. למשל, ספירה נורמלית של תאי דם לבנים נעה בטווח של 4000 עד 11000 תאים פר מיקרוליטר דם.
אחת השאלות שיש לשאול על תאי הדם הלבנים (וכן על חלקים נוספים של מערכת החיסון) היא: "כיצד יודע תא דם לבן מה לתקוף ומה לעזוב במנוחה?" מדוע תא דם לבן לא תוקף כל תא בגוף? ישנה מערכת מובנית בכל תאי הגוף שלנו הנקראת Major Histocompatibility Complex (MHC) ואשר ידועה בבני אדם גם בשם Human Leukocyte Antigen (HLA). מערכת זו מגדירה את כל התאים בגוף כ- "עצמי". כל דבר שתא דם לבן ימצא שלא מסומן כ-"עצמי" הוא מבחינתו בהחלט "לא עצמי" ועל כן אפשר וצריך לתקוף אותו.
כיצד תרכיב חיסון פועל?
להמשך לחץ כאן.
bottom of page