top of page
הרצאות שש הממלכות
אתר ההרצאות בנושאי מדעי החיים והטבע
זכוכית מגדלת
מבט חטוף למדעי החיים
צבא ההגנה של גופינו: מערכת החיסון - חלק יא
ד"ר ספי זרגריאן
איידס (AIDS)
איידס (תסמונת הכשל החיסוני הנרכש) היא מחלה הנגרמת ע"י הנגיף הנקרא HIV. מחלה זאת בעייתית באופן ספציפי למערכת החיסון מאחר והנגיף תוקף ספציפית תאים של מערכת החיסון. נגיף זה מתרבה בתוך תאי Th והורג אותם תוך כדי התהליך. ללא תאי Th שיכווינו ויפעילו תגובות חיסון שונות, מערכת החיסון בסופו של דבר מושבתת והחולה נפטר מזיהום כלשהו - אפילו הפשוט ביותר (כזה שמערכת חיסון תקינה הייתה מטפלת בו ללא בעיות).
אנטיביוטיקה (כשמערכת החיסון צריכה עזרה)
לפעמים מערכת החיסון שלנו לא מצליחה להפעיל עצמה מהר מספיק בכדי לעצור את ההתרבות המהירה של חיידקים מסוימים, או שהחיידקים מייצרים רעלנים מהר מדי ובכמות כזו שתיצור נזק קבוע לפני שמערכת החיסון תספיק לחסל את החיידקים. במקרים כאלה, יהיה נחמד לעזור למערכת החיסון ע"י חיסול ישיר של החיידקים האלימים.
אנטיביוטיקה עובדת על זיהומים חיידקיים. אנטיביוטיקות הן כימיקלים שהורגים חיידקים אבל אינם פוגעים כלל בתאי גופינו. למשל, הרבה אנטיביוטיקות מפריעות למנגנונים פנימיים בתאי חיידקים הבונים את דופן התא שלהם. לתאי גופינו אין את המנגנונים אלה כך שאינם מושפעים מאנטיביוטיקות כאלה. אנטיביוטיקות שונות עובדות על חלקים שונים במנגנונים שונים בחיידקים, כך שכל אחד מהם אפקטיבי בצורה שונה כנגד סוגים שונים של חיידקים.
אחת הבעיות הקשות שיש לעולם הרפואה עם אנטיביוטיקות היא שהן מאבדות את השפעתן במשך הזמן. כשאנו לוקחים אנטיביוטיקה היא בדר"כ הורגת את כל החיידקים שהן מטרותיה תוך כעשרה ימים. אנו נרגיש טוב מהר מאוד, כבר תוך יומיים שלושה, מאחר ובפרק זמן זה האנטיביוטיקה תספיק להשמיד את רוב מטרותיה החיידקיים (להרחבה בעניין לחץ כאן).
אבל, לפעמים אחד מצאצאי החיידקים מכיל מוטציה שמאפשרת לו לשרוד אנטיביוטיקה מסוימת. אז, חיידק זה יתרבה וייצור מחלה "חדשה" (מוטנטית). בסופו של דבר הזן החדש ידביק את כל הסובבים, והאנטיביוטיקה בה השתמשו כבר לא תשפיע עליו כלל. התהליך הזה נהיה יותר ויותר בעייתי והפך לדאגה של ממש.
כשמערכת החיסון עושה טעות
להמשך המאמר לחץ כאן.
נושאים דומים נוספים:
בין נגיף לחיידק
מערכת החיסון - חלק ה'
מערכת החיסון - חלק ז'
מערכת החיסון - חלק ט'
bottom of page