top of page

זכוכית מגדלת

מבט חטוף למדעי החיים

מדוע שיערנו מלבין

ד"ר ספי זרגריאן

ד"ר ספי זרגריאן: מדוע שיערנו מלבין

"שיער לבן" קורה לכולנו בנקודה כלשהי. אבל למה השיער מלבין בחלק מהאנשים בגילאי העשרים, ובחלק מהאנשים גם בגיל 50 אין שערה אחת לבנה?

מה שגורם לשיער להלבין הוא כשתאים המייצרים פיגמנט מפסיקים לייצר אותו. באופן טיפוסי, אצל אנשים לבנים השיער מתחיל להלבין כבר בגילאי ה- 30 בממוצע (אצל האסיאתים בשנות ה- 30 המאוחרות בממוצע, וכהי עור בשנות ה- 40 בממוצע).

הפיגמנט האחראי על צבע השיער: מלנין

הלבנת השיער לכשעצמה אינה אומרת שיש לכם בעיה רפואית (מלבד מקרים נדירים), וחלק גדול מתופעה זו קשורה בגנטיקה של כל אחת ואחד מאיתנו.

באורגניזמים אחרים, למלנין תפקידים נוספים כמו למשל בדיונונים, בהם המלנין הינו חלק חשוב מהדיו (מנגנון הגנה מפני טורפים). גם חלק מהחיידקים והפטריות מייצרים מלנין כתוצאה מעקת קרינה (מנגנון הגנה מקרינה).     

הרצאות שש הממלכות: מדוע שיערנו מלבין

מלנין הוא מונח רחב לקבוצה של פיגמנטים טבעיים הנמצאים בהרבה אורגניזמים (יצורים חיים). הפיגמנט הזה מיוצר בתאים ספציפיים המתמחים בייצורו, הנקראים מלנוציטים.

המלנין הוא קולט מאוד אפקטיבי של אור והוא מפזר קרוב ל- 100% מקרינת ה"אולטרא סגול" (UV). חשיפה ל- UV מעודדת את הגוף לייצר מלנין וכך אנו נראים יותר שזופים. מטרת המלנין בהרחקת הקרינה הזו הינה מניעת סרטן.

הסוג העיקרי של מלנין האחראי על צבע כהה הינו Eumelanin. הוא גם המלנין הנפוץ ביותר ולו שני תתי סוגים: Eumelanin שחור וחום. כאשר יש מחסור בפיגמנטים האלה אך פיגמנטים אחרים מיוצרים, אז מתקבל צבע בהיר בעור ובשיער (כולל שיער בצבע אדום).

bottom of page