top of page

זכוכית מגדלת

מבט חטוף למדעי החיים

כיצד מאבחנים נשא של נגיף הקורונה? חלק א'

ד"ר ספי זרגריאן

ד"ר ספי זרגריאן: כיצד מאבחנים נשא של נגיף הקורונה - חלק א
הרצאות שש הממלכות: כיצד מאבחנים נשא של נגיף קורונה חלק א

אחד מפקטורי המפתח במניעת הפצת ה- Covid-19 ברחבי העולם הוא אבחון (בדיקת נשאים). לדוגמא, בדרום קוריאה השתמשו כבר בהתחלת התפרצות המחלה בכמות רבה מאוד של בדיקות בכדי לנסות ולזהות במהירות את חולי הקורונה ולבודד אותם. אבחון הוא גם חיוני לחישוב מדויק של מספר החולים והמחלימים, מידע קריטי למדידה מדויקת של רמת ביטחון הציבור. וככל שנגיף הקורונה ממשיך להתפשט, מוצעים לאנשים בדיקות במחירים גבוהים (נמצאה גם עלות של 375$ לבדיקה) במרפאות פרטיות, וגם בדיקות שלא אושרו באופן רשמי או שהן אפילו מזויפות (נצפה בעולם – לא בישראל). אז באלו בדיקות משתמשים גורמי רפואה רשמיים, כמה הם עולים באמת, ואלו עוד התפתחויות או פיתוחים צפויים להיות?

הבדיקות הזמינות

יש שתי דרכים עיקריות לבדוק זיהום\נשאות של SARS-CoV2 (הוא נגיף הקורונה הגורם למחלת Covid-19). הבדיקה הראשונה היא בדיקה מאוד רגישה שמאבחנת את נוכחות ה- RNA של הנגיף, שיטה הנקראת RT-PCR. שיטה זו יכולה לזהות אפילו נגיף יחיד הנמצא במטוש שנלקח מפה או אף של נבדק.

הדרך השנייה לאבחון נשאי קורונה היא ע"י בדיקת נוכחות נוגדנים כנגד נגיף הקורונה בסרום הדם. יש הרבה חלקי נגיפים שהגוף שלנו מבטא הרבה סוגים של נוגדנים כנגדם. חלק מהנוגדנים יעילים ביותר והורגים נגיפים או שעוצרים זיהומים, וחלק מהנוגדנים אינם יעילים כל כך – הם אמנם נקשרים לחלקים שונים של נגיפים אך הם אינם עוצרים אותם מלפעול.

בתחילת התפרצות נגיף הקורונה רוב המדינות הסתמכו על בדיקות RT-PCR מאחר ואלה פותחו במהירות הגבוהה ביותר. היום יש יותר בדיקות לנוגדנים (בעולם) כך שמספר המקרים\חולים המאומתים יעלה.

© 2016 by Dr. Sefi Zargarian and Mr. Carmel Virthime 

bottom of page